Me niet gehoord en begrepen voelen

In de afgelopen jaren hebben we met onze dochters best het een en ander meegemaakt op het gebied van scholen en jeugd-ggz. Vele gesprekken hebben mijn man en ik gevoerd met leraren en hulpverleners. Lang niet altijd voelde ik me toen als moeder gehoord en begrepen. Mede hierdoor heb ik veel compassie met moeders. Nee, we doen echt niet alles goed. Maar we doen het wel met ons hart en met heel veel liefde. En we zijn bereid om te leren.

Over diagnoses

Zes jaar geleden kreeg onze oudste dochter de diagnose ADHD. Veel kwartjes vielen op zijn plek en ik dacht meteen; nou, als zij het heeft dan heb ik het ook. En dat bleek ook zo te zijn. Op mijn 41e kreeg ik mijn diagnose en werd me veel duidelijk. Zoveel situaties uit het verleden waarvan ik toen ineens wel begreep waarom ik toen deed wat ik deed. Met de kennis van nu zou ik het misschien anders gedaan hebben. Zou ik eerder tevreden zijn geweest met mezelf. Had ik mezelf toen al beter begrepen. Want ik heb zeker geen hekel aan ADHD. Het heeft ook mooie kanten. Maar met enige regelmaat vind ik het ook gewoon lastig.

Lastig is, denk ik, het juiste woord. En dat zie ik ook bij onze oudste dochter. Zij is inmiddels een gezellige puber van 13 jaar oud. Ik zie het ook bij onze middelste dochter. Zij heeft ADD. De jongste heeft geen ‘etiketten’ en dartelt gewoon wat makkelijker, wat lichter, door het leven. Op het moment zitten ze alle drie gelukkig lekker in hun vel. Ik hou meer van ze dan wat ook én ik geniet van ze.

Eigenzinnig, energiek en een control freak

Zolang ik me kan herinneren vind ik het fijn om mensen te ondersteunen. Ik geniet als ik anderen (weer) kan laten stralen. Ik hoef zelf niet in het middelpunt van de belangstelling te staan. Liever niet zelfs. Dat laat ik graag aan anderen over. In het verleden deed ik dat in het bedrijfsleven. Een jaar of 8 geleden begon mijn ‘transformatie’ tot coach. Ik geloof echt dat ik daarin mijn bestemming heb gevonden. Het coachen van jonge mensen geeft me veel voldoening. Het is mooi om te zien wat er allemaal gaat rollen als je iemand een duwtje in de goede richting geeft.

Ik wil graag dat dingen gaan zoals ik het bedacht heb. Ik ben eigenzinnig, energiek en een control freak. In de afgelopen jaren heb ik steeds meer leren luisteren naar mijn gevoel, mijn intuïtie. Mijn middelste dochter is daarbij een voorbeeld voor mij.

Ik praat snel en soms praat ik voordat ik denk. Daarom ben ik niet altijd ‘politiek correct’. Wel altijd betrokken, eerlijk en realistisch. What you see is what you get.

En ja, wat kan ik nog meer over mezelf vertellen? Ik hou van snoepen en van eten. Probeer dat altijd een beetje onder controle te houden. Maar ga nooit op dieet. Daar geloof ik niet in. Ik hou absoluut niet van stilzitten maar zou wel echt meer moeten bewegen. Misschien zelfs wel sporten. Voorlopig blijft dat een voornemen.

Echt tot rust kom ik in ons chalet in Beekbergen. De stilte, de konijnen die mijn tuin kaal eten, de vogels en de bomen zorgen ervoor dat ik weer bij mezelf kan komen. En als ik dan na een dag onrustig word dan gaan we winkelen in Apeldoorn of in Deventer!

Zullen we skypen?

Denk je dat ik iets voor jou of voor je kind kan betekenen? Neem dan contact met me op. In een gratis skypesessie geef ik jou een aantal waardevolle tips geven die de sfeer in huis gegarandeerd verbeteren.