Overgaan of … niet?

Hoe kan je je puber helpen als het leren niet vlot verloopt.

Staat jouw puber een of meer onvoldoendes?

Een lichte paniek maakt zich meester van jou, niet van hem. Het einde van het schooljaar komt in zicht en je puber staat een of meer onvoldoendes. Het wordt weer hangen en wurgen om over te gaan. Of het lukt dit schooljaar net niet…

Voor sommige ouders is dit een jaarlijks terugkerend ‘ritueel’. Voor anderen is het de eerste keer. Sommige ouders vertrouwen er blind op dat zoon of dochter aan het eind van het schooljaar (weer) een ‘opleving’ krijgt en dat hij zijn onvoldoendes dan alsnog wegwerkt. Anderen weten al dat die spirit ook dit schooljaar niet gaat komen. Hoe hard zij hem of haar ook aansporen. Het is dan vaak vooral hopen op een flinke portie geluk.

Het kost jou zo veel energie

Een ding is zeker. Het kost jou veel energie. Jij ziet zijn toekomst al in het water vallen. Hij ziet dat veel minder. Hij vindt een week vooruitdenken al veel. Nou ja, misschien denkt hij ook al na over hoe hij die heerlijke zes weken zomervakantie in wil vullen. Maar verder echt nog niet.

Waar komen die leerproblemen vandaan?

Hoe je hier mee omgaat is natuurlijk afhankelijk van je kind. Want waarom lukt het leren niet? Het is zelden zo dat een kind echt niet wil. Veel vaker is het onmacht. Gaat het ergens in het leerproces niet goed. Dat kunnen veel factoren zijn. Een kind kan het moeilijk vinden om zijn koppie erbij te houden. Of hij weet niet hoe hij moet starten, of het starten lukt wel maar het volhouden niet. En soms overziet een kind het ook ‘gewoon’ niet. Of overziet hij het wel maar lukt het niet om het te plannen.

Hoe kan je je kind het beste helpen?

Je kan je kind het beste helpen door samen met hem of haar te onderzoeken waar het mis gaat. Waar denkt hij zelf dat het probleem ligt? Waar vindt hij zelf dat hij wel wat hulp gebruiken? Zeg eens eerlijk, heb je hem wel eens gevraagd waarom het niet lukt? Of wat hij zo moeilijk vindt?

Bij de eerste keer dat je het vraagt zal hij ook niet meteen helemaal ‘leeglopen’ over de moeilijkheden die hij ondervindt. Misschien weet hij het zelf ook wel niet. Dan kan je aanbieden om samen met hem op onderzoek uit te gaan. Niet met urenlange gesprekken natuurlijk. Houd het vooral kort en bondig. Voor jouw kind is het per slot van rekening niet het meest interessante onderwerp.

Inzicht

Het begint met inzicht krijgen. Weten waar de moeilijkheid zit. Dat is de eerste stap naar een oplossing. En dan moet hij of zij het nog wel ‘even’ gaan doen. Steun hem daarin en realiseer je dat de hersenen van je kind nog in ontwikkeling zijn. Wat voor jou al klip en klaar is is dat voor hem nog niet. Leren leren gaat ook met vallen en opstaan…

Zie het als een zaadje dat je plant en waarvan je nog niet weet wanneer je het kan oogsten. Misschien lukt het dit (school)jaar nog. En anders volgend jaar. Het is mijn stellig overtuiging dat ieder kind (ieder mens eigenlijk) zijn eigen bloeiperiode heeft. Misschien begint jouw kind volgend jaar wel al aan zijn bloeiperiode.  En als dat niet zo is…. dan wordt het volgend jaar ook weer nagelbijten.