Huiswerk maken of sporten?

Vrienden ontmoeten is belangrijk voor de ontwikkeling van je puber.

Sporten of huiswerk maken?

Kevin mag niet sporten van zijn ouders. Al een paar weken niet. Zijn schoolcijfers zijn niet goed genoeg. dus hadden zijn ouders besloten dat hij op zaterdag thuis moest blijven. Om huiswerk te maken.

Of: iemand die vertelt dat haar dochter voorlopig niet meer met haar vriendinnen mag afspreken. Tot haar cijfers beter zijn….

Niet eens met deze ouders

Iedere ouder wil dat zijn kind goede cijfers haalt. Of in ieder geval dat hij zijn best daarvoor doet. Dat ie er niet met de pet naar gooit. Ouders weten hoe hard hij dat diploma straks nodig heeft om een vervolgopleiding te kunnen doen. Of om straks een (goede) baan te krijgen. Ouders weten dat straks als best snel is. Straks is voor hem nu echter nog lichtjaren weg….

Eigen identiteit ontwikkelen

Maar een puber moet ook zijn eigen identiteit ontwikkelen. Hij moet gaan ontdekken wie hij werkelijk is en wat hij echt belangrijk vindt. Hij moet hij zich kunnen spiegelen aan anderen. Zijn vrienden, leraren, ‘beroemdheden’ etc. Hij moet zich gaan afvragen of hij een bepaalde uitdaging net zo zou aanpakken als zijn vrienden. Of toch helemaal anders. Ze moeten samen lachen, discussiëren en mopperen op hun ouders. En daarvoor moet hij die anderen dus wel ontmoeten…

Wat werkt wel?

Wat kan je dan wel doen? Ga het gesprek met hem aan! Laat hem nadenken over en beargumenteren waarom hij doet wat hij doet. Verleid hem om na te denken over de consequenties van zijn handelen. Ga de discussie aan.  En laat dat nou net iets zijn wat de meeste pubers heel leuk vinden!  Zo ontwikkelt hij vaardigheden die hij nodig heeft in zijn leven. Net zo goed als dat hij Engels en Frans moet leren.

En over dat huiswerk maken. Natuurlijk moet er huiswerk gemaakt worden. Ik zeg ook zeker niet dat je ze nooit straf mag geven. Of ze een keer thuis houden. Maar van mij mag Kevin wel gewoon gaan sporten. Dan is hij minstens zo veel aan het leren als wanneer hij zijn Franse woordjes stampt.