Check jij zijn telefoon?

Bekijk jij, zonder dat je kind het weet, wel eens wat hij op zijn telefoon met zijn vrienden deelt?

Opvoeden en privacy

Privacy is hot. En daar moet je dus ook ‘iets’ mee in je opvoeding. Wie pubers in huis heeft weet dat dit onderwerp zich vanzelf ‘opdringt’. Daar waar je kind vroeger vrijuit alles vertelde wordt dat naarmate ze ouder worden minder. Ze vertellen vaak nog wel wat ze meemaken maar dan wel de verkorte versie. Ouders hoeven niet meer alles te weten. En terecht.

En dus gaan de slaapkamerdeur dicht en de badkamer op slot, de telefoon heeft een wachtwoord en gesprekken met vriendinnen worden in een andere kamer gevoerd. Dit past allemaal in de ontwikkeling die pubers moeten maken; ouders worden minder belangrijk, vrienden krijgen een belangrijkere plek in het leven van je kind en je kind gaat steeds meer ontdekken wie hij nu echt is.

De gevaren

Iedere ouder kent ook de keerzijde van het feit dat je minder goed weet wat je kind doet. Hoe vaak lezen we niet nare verhalen over daar waar het mis ging. Nare berichten via WhattsApp, uitschelden op Facebook, beledigende e-mailtjes, wachtwoorden stelen of nep accounts aanmaken: sinds we steeds meer online doen is het cyberpesten ook toegenomen.  Dit, in combinatie dus met het feit dat je steeds minder weet wat je kind doet, is een lastige. Want hoe weet je of je kind gepest wordt als ze niet meer alles vertellen?

Is controle de oplossing?

Moeten we onze kinderen gaan controleren? Moeten we ’s avonds in hun telefoon kijken om te zien wat ze naar wie sturen? Maar ook van wie ze berichten krijgen en of die wel ‘leuk’ zijn? Moeten we  vrienden met ze worden op Facebook en Instagram? Moeten we een app installeren op hun telefoon zodat wel altijd kunnen zien waar ze zijn?

Gun ze hun privacy!

Natuurlijk verschilt dit per kind. Dat zie ik alleen al bij mijn eigen kinderen. De een heeft daarin meer sturing nodig dan de ander. De een moet je meer helpen met wat online wel en niet ‘normaal’ is dan de ander. Maar over het algemeen pleit ik ervoor om de privacy van je kind te respecteren en niet zomaar op zijn telefoon rond te neuzen of te kijken wat hij online met zijn vrienden deelt. Privacy is een belangrijk goed. Pubers moeten zich vrij voelen om te delen wat ze willen (en zich niet hoeven inhouden omdat ze weten dat hun moeder of vader hun telefoon controleert).

Wat dan wel?

Praat met je kind! Nee, geen urenlange gesprekken maar korte gesprekjes naar aanleiding van berichten die je in de media hoort en ziet. Tussen neus en lippen door. Soms is een korte tip al genoeg. Want al lijkt het of ze Oost-Indisch doof zijn, ze horen echt wel wat je zegt. Ergens valt er wel een kwartje.